Elytron e+u

Ελληνικά English

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ


Εργοδότης: Ιδιώτης Επιφάνεια: 750 μ2 Μελέτη: 2002-2003 Κατασκευή :2002-2005 Πλήρης μελέτη και επίβλεψη με ανακατασκευή υφισταμένου φέροντος οργανισμού σε ποσοστό 30%. Αρχιτεκτονική Μελέτη : Έλυτρον Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία Στατική Μελέτη: Στέφανος Διαμαντάρας Η/Μ Μελέτη: Στέλιος Αλεξανδράκης Βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού σε οικόπεδο με έντονη κλίση. Η κατοικία αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα, ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο, ο δε περιβάλλων χώρος, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, διαμορφώνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η ανάθεση του έργου έγινε ενώ είχε διακοπεί η ολοκλήρωση των τουβλοδομών (α’ φάση) και αφορούσε την πλήρη αναμόρφωση της μελέτης και την ανάληψη της επίβλεψης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας καθαιρέσεις και προσθήκες ακόμη και στον πλήρως ολοκληρωμένο Φ.Ο. Η κύρια είσοδος της ιδιοκτησίας από την οδό Δροσίνη, γίνεται μέσω μικρού υπόστεγου για την προστασία του επισκέπτη. Σε συνέχεια αυτής της πορείας βρίσκεται ο βασικός διάδρομος κίνησης εντός και εκτός της κατοικίας. Η άνοδος προς την εξώπορτα αφήνει προς νότο τον «κυρίως» υπαίθριο χώρο του κήπου με το καθιστικό, την πισίνα και το play room και στα βορειανατολικά ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου, στην περιοχή της πρασιάς με οπωροφόρα δέντρα και την πρόσβαση στο parking και την κουζίνα. Απέναντι η κεντρική είσοδος της κατοικίας έχει διαμορφωθεί με μεγάλου μεγέθους περιστρεφόμενη πόρτα προσαρμοσμένη σε διώροφο υαλοστάσιο, που οδηγεί στους άνετους χώρους υποδοχής του υπερυψωμένου ισογείου, όπου και εκεί κυριαρχούν τα μεγάλα σταθερά υαλοστάσια. Βασικό στοιχείο οργάνωσης της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι ο διαχωρισμός των ιδιωτικών χώρων της κατοικίας από τους δημόσιους τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο αισθητικής προσέγγισης: ο κύριος όγκος διακόπτεται στο μέσον εγκάρσια από το «κενό» που δημιουργείται από το διώροφο ενιαίο υαλοστάσιο με την είσοδο. Προς το νότο βρίσκουν τη θέση τους οι ιδιωτικοί χώροι (υπνοδωμάτια, λουτρά, κλπ.) ενώ προς το βορά τοποθετούνται οι χώροι υποδοχής, εστίασης, γραφείο, κλπ. Σε διάφορα σημεία, λειτουργικά ως προς του υπόλοιπους χώρους, τοποθετήθηκαν το γυμναστήριο, η σάουνα, το στούντιο φιλοξενίας βοηθητικού προσωπικού, το play room, κλπ. Το parking έχει χωροθετηθεί σε επαφή με την κυρίως κουζίνα και τους χώρους αποθήκευσης υλικών. Επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν η λειτουργική προσαρμογή των χώρων στη φιλοξενία πολλών ατόμων που να μπορούν να κινηθούν με ανεξαρτησία. Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκαν ξεχωριστοί βοηθητικοί χώροι για τους χρήστες της πισίνας και ξεχωριστοί βοηθητικοί χώροι στην περιοχή των υπνοδωματίων για τους φιλοξενούμενους στον όροφο. Οι βασικοί όγκοι καθώς και η οργάνωση των χώρων συνοδεύονται από δύο βασικές επιλογές : δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων για την όσο το δυνατόν αμεσότερη επαφή των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς σε συνδυασμό με τη χρήση διάφανων υαλοπινάκων σε όλα τα στηθαία (εσωτερικά και εξωτερικά) και ομοιομορφία στην επιλογή των χρωμάτων (των οποίων η τελική επιλογή έγινε με συνεργασία του ιδιοκτήτη), ώστε το αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν αφαιρετικό. Έτσι, μεγάλες βαμμένες επιφάνειες τοίχων, μαρμαροστρώσεις, πατώματα, κουφώματα, όλα ακολουθούν τους ίδιους χρωματικούς τόνους. Η επεξεργασία του περιβάλλοντος χώρου (συμπεριλαμβανομένων της τελικής διευθέτησης των επιπέδων λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους, του μαντρότοιχου, της πισίνας και του καθιστικού γύρω από αυτήν) έγινε με γνώμονα την συνέχεια των εσωτερικών χώρων στον κήπο, τις οπτικές φυγές προς αυτόν και γενικά τη λειτουργία της κατοικίας απλωμένης σε όλη την έκταση του οικοπέδου. Η φύτευση, εκτός από τα περιμετρικά διακοσμητικά φυτά που παρακολουθούν τον μαντρότοιχο και χρησιμεύουν ως οπτικό διάφραγμα για την πισίνα, περιλαμβάνει πλήθος οπωροφόρων δέντρων και θάμνων, καθώς και λαχανόκηπο. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της κατοικίας εξυπηρετούν όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής: Κεντρικό σύστημα κλειδώματος των διαφόρων εξωτερικών κουφωμάτων, πλήρη αυτονομία θέρμανσης και ψύξης του κάθε χώρου, συστήματα εξοικονόμησης της ηλιακής ενέργειας, εγκαταστάσεις δορυφορικής εικόνας σε όλα τα σημεία, συστήματα home cinema στο play room και το κύριο υπνοδωμάτιο, κλπ. Η μελέτη αυτή αποτέλεσε πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους. Μεταξύ της δεδηλωμένης θέλησης του Ιδιοκτήτη να προβεί σε πλήρη αλλαγή της αρχικής μελέτης και την προσπάθεια των μελετητών να διατηρήσουν ό,τι ήταν δυνατόν από την πρώτη φάση κατασκευής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατασκευαστών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις προσαρμογής ενός ήδη κατασκευασμένου φέροντος οργανισμού στα νέα δεδομένα, το αποτέλεσμα κατάφερε να πειθαρχεί σε όλα τα επιμέρους σημεία του σε ένα ενιαίο πνεύμα, μία ενιαία αισθητική, μια ξεκάθαρη λειτουργία. Είναι ευτυχές για τον καθένα από τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα να αναγνωρίζει την επιμέρους συνεισφορά του στην συνολική επιτυχία του Έργου.

Φωτογραφίες

ΟΙΚΙΕΣ

Άλλα έργα